top of page

Mijn Blog

Een doorlopende reeks van informatieve vermeldingen

Blauwe bessen en vele vijven en zessen ...

05/06/2021

Heb je vaak last van pijn in de schouder, knie, heup of terugkerende ontstekingen op andere plaatsen in je lichaam? Plantaardige voedingsstoffen kunnen ons extra 'immuniteit voedende' voordelen opleveren, waarbij ze ons niet alleen beschermen tegen infecties, maar ook langdurige chronische ziekten afwenden [1]. De blauwe bes is bij uitstek een bron van deze voedende stoffen [4].


Welke stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn vermeld ik later. Eerst som ik de unieke eigenschappen op die ze bevatten: ze zijn anti-oxidatief, ontstekingsremmend en antibacterieel [3, 4]. Ze wakkeren ook ons eigen systeem aan dat oxidatieve stress verlicht en schakelen ons immuunsysteem in voor het opruimen van slecht functionerende immuuncellen [1].  De stoffen die hiervoor verantwoordelijk zijn in de vruchten zorgen voor de diepblauwe kleur (de biovlavonoïden of meer specifiek anthocyaninen) [2], maar ook de stoffen die de plant bescherming bieden tegen schadelijke schimmels (resveratrol een natuurlijk schimmeldodend middel), zijn helend voor ons [1]. Verder bevat de plant voedingsvezels (de gezonde, die onze darmen nodig hebben), vitamines (A, K, C, B, E) en mineralen (koper, mangaan, ijzer, calcium, magnesium, fosfor, kalium) [3, 4].


Een 100 à 150 g per dag van deze bessen is dus een uitstekende aanvulling op uw dieet. Je kan ze nuttigen bij een frisse sla, als ontbijt of als tussendoortje en ze dragen slechts 80 kcal bij [3].

Referenties

Gluten, quatch of gevaar!

11/08/2021

Hoe zit het nu met gluten in het dieet? Is dat voor iedereen gevaarlijk of enkel voor mensen met een supergevoelig darmstelsel? Ik heb me ingelezen in het onderwerp en ongelofelijk veel geleerd [1, 2, 3, 4]. Over gluten, koolhydraten, vet en suiker. De hoeveelheid degelijk onderzoek hieromtrent is gigantisch en de bewijzen zijn onomstotelijk. Onderzoeken met 160 000 mensen of 25 000 mensen en dat over lange termijn. Alles wijst in de richting dat we jarenlang de impact van gluten specifiek en van suiker in het algemeen enorm hebben onderschat. Al die jaren werden vetten geviseerd als groot gevaar en bestempeld als oorzaak van onze welvaartsziekten. Doch, na meer dan 50 jaar gedegen onderzoek, kan men dit niet langer staven.


Zoals eerder vermeld, is het bewijs overweldigend. Alles uit de doeken doen lijkt me onmogelijk, maar hier een paar feiten: er is rechtstreeks verband gevonden tussen glutengevoeligheid en de ziekte van Alzheimer. Maar ook de link naar andere psychische ziekten, zoals ADHD, depressie, schizofrenie, wordt heden ten dage duidelijk. Ook de mechanismen die het verband verklaren zijn uitgeklaard.


Het blijkt dat onze darm via zenuwen en piepkleine kanaaltjes een rechtstreekse lijn heeft met onze hersenen. Denk aan de plotse diarrhee die opkomt bij een stress moment. Blijkt dat deze verdomde gluten-deeltjes onze darmwand zoals een volleerde inbreker kunnen openbreken en zo kunnen binnendringen in ons lichaam. Eenmaal in ons lichaam komen immuunboodschappers en hormonale boodschappers in actie. De gluten kunnen daarna via bloedvaten binnendringen in ons hersenweefsel en aandokken op ons beloningssysteem, zodat we er almaar meer van willen. Wie voelt zich niet fantastisch na het eten van een boterham, pannenkoek of boterkoek. We willen er meer van en voelen ons nadien vaak uitgeput en onverzadigd. 


De anti-gluten epidemie is dus geen modeverschijnsel, maar een uitgestelde reactie op de almaar doorgedreven tarweteelt, die is afgestemd op optimale opbrengst per are, maar niet op ons homo sapiens darmstelsel. Dus wees matig met tarwe in je voeding, zeker als je in een dip zit.

Referenties

  

Diabetes: de code gekraakt

08/04/2022

Het slechte nieuws: 1 op 2 Belgen zijn vandaag obees en lopen kans om diabetes II te ontwikkelen [1]. En dan vertel ik nu het goede nieuws: diabetes type II is een volledig omkeerbare ziekte. In een jaar tijd kan je de ziekte omkeren door enkele simpele verdanderingen in je levensstijl. Vele mensen deden je het al voor en in een recente studie met 33 mensen werden zeer goede resultaten gepubliceerd [2].


Diabetes type II kan de oorzaak zijn van diverse ziekten, zoals macrovasculaire aandoeningen (slagaderverkalking, beroerte), verzwakt de kleine haarvaten (nierschade), kan huidaandoeningen verzoorzaken, leververvetting, infecties, PCOS, Alzheimer, kanker. Neuropathie of diabetische zenuwschade aan de handen en voeten treft 65% van de diabetici [3].


De meeste behandelingen zijn gefocust op het verlagen van de bloedglucose, maar een hoog bloedglucosegehalte is slechts het symptoom, niet de oorzaak. De oorzaak van deze ingrijpende ziekte is echter insulineresistentie en deze wordt veel minder aangepakt. Als we dus deze kernoorzaak aanpakken, dan nemen we alle bovenliggende problemen weg. En een weggevertje: de oplossing is niet minder calorieën innemen. De oplossing om insuline-resistentie weg te nemen, is de toevoer van suikers/koolhydraten aanpakken en ons lichaam opnieuw metabool flexibel maken [4].

Referenties

bottom of page